Halloween is mijn all time favorite feestdag en ik vind het ook echt super jammer dat wij in Nederland halloween veel minder uitbundig vieren dan de Amerikanen of de Engelsen. Maar waarom vieren we halloween eigenlijk? En waarom zijn pompoenen altijd zo belangrijk bij halloween? In dit artikel vandaag antwoorden op die vragen! Lees snel verder! …..
Halloween betekend Heilige Avond wat afkomstig is van de schotse term All Hallows Eve, dat is de avond vòòr het katholieke feest Allerheiligen (All Hallows Day) wat op 1 november valt. Het Keltische nieuwjaar begint ook op deze dag. Dit feest werd door de Kelten 'Samhain' genoemd en het was hun oud en nieuw.
De zielen van de doden die het vorige jaar overleden waren zouden op de laatste dag van de Keltische zomer en het Keltische jaar langs komen en deze geesten zouden op zoek gaan naar (levende) lichamen die ze konden bezitten. Dit was volgens de Kelten de enige manier van leven na de dood.
Maar natuurlijk wilden de mensen niet dat ze bezeten werden door de geesten en dus probeerden ze het voor deze geesten zo onaangenaam mogelijk te maken door de vuren te doven zodat het koud werd, en oude/vieze/lelijke kleren aan te doen zodat de geesten ze niet meer zouden willen bezitten. (hier komt het verkleden vandaan) Ook maakten ze veel herrie om er voor te zorgen dat ze de geesten afschrikten. Na de halloween staken ze het vuur weer aan.
De rooms-katholieken namen deze gebruiken van de Kelten over maar na verloop van tijd ging het steeds minder om de geesten verjagen omdat ze niet meer bang waren dat de geesten hun lichamen in zouden nemen en werd het verkleden steeds belangrijker.
In de VS werd halloween pas voor het eerst in de negentiende eeuw gevierd. Het Halloweenfeest werd door Ierse immigranten naar Amerika gebracht. Kinderen gingen langs de deuren verkleed als heksen en spoken en roepen dan 'Trick Or Treat'. Trick Or Treat kwam helemaal niet van de Kelten maar van een 9e eeuwse Europese gewoonte. In Nederland wordt halloween niet gevierd met Trick Or Treat, wij vieren hier Sint Maarten, op 11 November, waarbij de kinderen eerst een liedje moeten zingen voordat ze snoep krijgen.
De pompoenen lantaarns met uitgesneden gezichtjes en kaarsjes er in heten Jack O' Lanterns. Vroeger in Engeland werd de Jack O' Lantern gemaakt van een koolraap. Waarschijnlijk komt deze traditie uit het Ierse volkslied. Het verhaal gaat dat ene Jack, de duivel had bedrogen en hem in een boom had laten klimmen, daarna had Jack een kruis op de boom gezet zodat de duivel er niet meer uit kom komen. Als de duivel Jack niet meer zou lastigvallen, zou hij de duivel vrijlaten. Toen Jack dood was, mocht hij niet naar de hemel maar ook niet naar de hel, In plaats daarvan kreeg Jack van de duivel een enkel brandend houtje om zijn weg in het duister te verlichten, Jack stopte deze in een uitgeholde Koolraap om het langer te laten gloeien. Toen de Ierse immigranten naar Amerika gingen zagen ze dat pompoenen daar veel beter voor waren dus daarom veranderden ze het naar pompoenen.
Ik hoop dat dit leuke mini geschiedenislesje interessant voor je is geweest! Voor mij in iedergeval wel, ik wist wel dat het van de Kelten kwam maar dat verhaal over de Jack O' Lantern wist ik helemaal niet! Ik vind zulke dingen altijd zo interessant! Ik hoop dat je het leuk vond :)
Ik hoop dat dit leuke mini geschiedenislesje interessant voor je is geweest! Voor mij in iedergeval wel, ik wist wel dat het van de Kelten kwam maar dat verhaal over de Jack O' Lantern wist ik helemaal niet! Ik vind zulke dingen altijd zo interessant! Ik hoop dat je het leuk vond :)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten