vrijdag 13 februari 2015

Waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan?


Valentijnsdag wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gevierd en alle winkels spelen hier ook goed op in. Veel mensen vinden valentijnsdag daarom alleen maar een stomme commerciële feestdag, maar waar komt valentijnsdag nou eigenlijk vandaan? 

Er gaan veel verhalen over het ontstaan van valentijnsdag maar er zijn twee verhalen die overal echt veel terugkomen. 

Het begon allemaal in de derde eeuw na christus. Er was een priester genaamd Valentinus die in Rome woonde. Valanetinus stond bij iedereen vooral bekend om zijn goede daden voor de zieken, armen en de ouderen. In Rome was Astrius op dat moment de stadhouder. Astrius had een pleegdochter die blind was. Keizer Claudius de tweede liet Valentinus op 14 Februari 270 onthoofden omdat hij (volgens bronnen) stiekem jonge stelletjes trouwde, Claudius had dit streng verboden. De avond voor de executie schreef Valentinus een 'valentijnskaart' voor de (blinde) Pleegdochter van Astrius, ondertekend met: 'Van jouw Valentijn'. (Hier komt het brieven schrijven vandaan). Toen de pleegdochter van Astrius de kaart las kon ze ineens weer zien. Astrius was Valentinus hier zo dankbaar voor dat hij zich bekeerde tot het christendom en al zijn christelijke gevangenen direct vrij liet. Later werd Valentinus heilig verklaard, en werd 14 Februari een feestdag. Vroeger was het niet gewoon om je liefde te uiten in het openbaar, maar op 14 Februari werd hiervoor een uitzondering gemaakt. 

Valentijnskaart uit 1909


Een ander verhaal over het ontstaan van valentijnsdag is dat vogels op 14 Februari beginnen met paren. in de veertiende eeuw schreef *Geoffrey Chaucer: 'For this was on seyn valenties day, when every fout cometh ther to chose his mate'. Wat in het Nederlands betekend: ' want het was op sint valentijnsdag, dat elke vogel zijn partner kiest'. Hierdoor word valentijnsdag als de dag van de liefde gezien. 

*Geoffrey Chaucer wordt beschouwd als de belangrijkste schrijver uit de middelengelse literatuur. 
Geboren in 1343 en overleden in 1400. 


Er is dus niet echt 1 duidelijk verhaal over valentijnsdag en iedereen verdraaid de verhalen natuurlijk ook nog eens, het is dus maar welk verhaal je gelooft. Ik zelf denk wel dat het eerste verhaal over Valentinus echt zo gebeurd is of in ieder geval in grote lijnen. 

Fijne Valentijnsdag!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten